Barnförbjudet
För att gå på barnförbjudna filmer var man tvungen att vara 15 år. Detta skapade vissa problem när man var 14 och ett halvt. Det ansågs som en stor merit om man hade kunnat komma in på en barnförbjuden film. På den här tiden fanns det många fristående biografer. Palladium, Capitol, Metropol, Scania, Plaza, Alcazar, Göta, Scala, Carb och många, många fler. Bland oss ungdomar dvs vi under 15 år ansågs vissa biografer lättare att komma in på än andra. Scala, Crab tillhörde de lättare. Dessa biografer var små och här fanns det endast en vakt som tog emot biljetter.
Dessutom var dessa vakter sällan nyktra. Här gick enbart B och C filmer. Att komma in på dessa, ansågs inte som meriterande. Palladium och Scania ansågs mycket svåra att komma in på. Om jag lyckades komma in på dessa biografer, var min status på topp. Varje läroverk hade sin egen legitimation. Dessa var lätta att påverka, en 3:a kunde lätt bli en 2:a. Det var alltid nervöst att stå i kön till insläpp. Alla vi grabbar blandade oss med övriga vuxna för att vi inte skulle synas så mycket. Problemet var bara att vi var många grabbar. Trots våra förfalskade legitimationer var det många gånger som vi fick vända hem utan att ha sett filmen. Pengarna fick vi tillbaka i kassan. En film som jag minns mycket väl var ” Vänd dem inte ryggen” med Glenn
Ford, Sidney Pontier samt Bill Haley. I denna film var ledmotivet “rock a round the clock”. Med denna låt gjorde rocken intåg. Filmerna började 7 eller 9. Biljettpriset kunde variera från 1,25 kr (stråken) till 2,75 kr (balkongen eller längst bak). Med mina
fantastiska inkomster från försäljningen av Kvällsposten, blev detta ett nöje som jag ofta gjorde. När jag kommit över den magiska gränsen 15 år, blev det inte lika nervöst, men jag var fortfarande rädd för att bli stoppad av vakten. Det var ”blammigt” och rodnaden på kinderna bidrog till att förstärka intrycket av att jag inte var 15 år.
När man gick på bio med en flicka, var det alltid pojken som bjöd. Det skulle aldrig komma på tal att var och en betalade för sig.